Wat is de functie van voedingszout?
We gebruiken het allemaal dagelijks in onze eten voedingszout. Maar de vraag is waarom doe we dat eigenlijk, wat is de reden dat we overal zout aan toe willen voegen? Veel mensen voegen voedingszout toe aan eten omdat meer smaak te krijgen aan een gerecht. Het bestaat al duizenden jaren en is een van de meest bekende kruiden die er bestaat. Naast smaak speelt zout ook nog een andere belangrijke rol in voeding. Het wordt ook gezien als een essentieel nutriënt in producten, het geeft producten waaraan het toegevoegd wordt meer textuur en kan ook voor een kleurtje zorgen in voeding.
Soorten voedingszout en hun functie?
Welke soorten voedingszouten bestaan er eigenlijk allemaal. Je hebt het wel bekende keukenzout. Dit is een vrij algemeen soort zout omdat het van alle soorten zout gemaakt kan worden. Zoals zeezout, dit soort zout wordt alleen maar populairder en steeds meer mensen gaan dit dan ook gebruiken. Het heeft een fijne korrel en geeft veel smaak af, ook al als het alleen is, dus wanneer dit wordt toegevoegd aan een ander voedsel wordt het alleen maar smaakvoller.
Nitrietzout is een andere vorm van voedingszout. Dit zout zorgt ervoor dat er geen bacteriën gaan groeien. Zo wordt de houdbaarheid van het product meteen aangegeven. Zout wordt ook vaak toegevoegd aan vlees. De kleur die het vlees heeft komt vaak voort uit het zout. Het zout zorgt ervoor dat het vlees een grijze of zelfs modderige kleur krijgt. Wanneer het vlees wordt gebakken zorgt het zout er ook voor dat het vlees een mooi goudbruin randje krijgt en er nog smakelijker uit ziet voor het gegeten wordt.
Naast deze twee feiten heeft voedingszout ook de functie om ervoor te zorgen dat wanneer het toegevoegd wordt aan voedsel het een proteïne reactie veroorzaakt. Dit is fijn want deze reactie zorgt er dan automatisch voor dat er gelatine gevormd wordt. Deze gelatine houdt het product dan samen en zorgt ervoor dat het niet uit elkaar valt.
Vacuümzout daarentegen is een zout dat goed samengaat met vloeistoffen. Door middel van de combinatie met water, bijvoorbeeld, kan er pekel ontstaan. Dit kan dan weer voor zorgen, dat net als bij nitrietzout, een product langer goed blijft of dat er een sterkere smaak ontstaat.