Vaginale schimmelinfectie tijdens de zwangerschap

Nu er nieuw leven voor de deur staat, is het laatste waar je op zit te wachten een vaginale schimmelinfectie. Helaas is er gedurende een zwangerschap een grotere kans op het ontwikkelen van een infectie door stijgende oestrogeenniveaus. Bijna 75 procent van alle volwassen vrouwen hebben ten minste één schimmelinfectie in hun leven gehad. Ondaks dat het er ongemakkelijk kan zijn voor de aanstaande moeder, hebben gistinfecties gelukkig geen invloed op de zwangerschap en/of aanstaande baby.

 

Wat zijn de oorzaken van een vaginale schimmelinfectie?

Gistinfecties worden veroorzaakt door een overgroeiing van de normale vaginale schimmel Candida albicans. Wanneer het evenwicht van bacteriën en gist in de vagina uit balans geraakt – meestal wanneer de oestrogeenspiegels stijgen als gevolg van zwangerschap, oraal anticonceptiemiddelgebruik of oestrogeentherapie – kan deze gist overgroeien en vervelende symptomen veroorzaken. Overtollig vocht kan ook een verstoring van het evenwicht veroorzaken waardoor de vagina een meer uitnodigende omgeving kan zijn voor de groei van schimmels.

 

Wat zijn de symptomen van een vaginale schimmelinfectie?

Het is normaal dat er een significante toename van vaginale afscheiding is tijdens de zwangerschap. Dit dunne, melkachtige, naar melk ruikende, volumineuze spul is zo gewoon dat het zelfs een naam heeft: leukorrhea. Een schimmelinfectie zorgt er echter voor dat de afscheiding wit, klonterig en reukloos wordt. Het kan zorgen voor jeuk en een branderig gevoel rondom de vagina die er rood en gezwollen kan uitzien. Andere symptomen van een gistinfectie zijn onder andere pijn tijdens het plassen en ongemak tijdens het vrijen.

 

Hoe een vaginale schimmelinfectie voorkomen?

Hoewel het moeilijk is om uw hormonen onder controle te houden, kan u toch een paar stappen nemen om gistinfecties te voorkomen. Probeer de omgeving rond uw vagina droog te houden en het daar beneden af en toe eens te verluchten. Enkele tactieken om dit te proberen zijn:

 

  •   Draag katoenen onderkleding die uw genitale gebied laat “ademen”
  •   Slaap eens zonder ondergoed of pyjamabroek ’s nachts om het gebied te laten ademen.
  •   Neem douches in plaats van baden
  •   Gebruik zachte, ongeparfumeerde zepen
  •   Gebruik geen vaginale sprays of deodorants
  •   Zorg er na het douchen of zwemmen voor dat u zich voldoende droog dept

 

Ondanks wat u misschien gehoord hebt, is er geen duidelijk bewijs dat yoghurt, probiotische producten die levende Lactobacillus-soorten bevatten, of andere natuurlijke remedies (zoals knoflook, theeboomolie enz.) effectief zijn voor de behandeling of preventie van gewone infecties. Omdat yoghurt ook een goede bron van calcium is, kan het wel geen kwaad om een dagelijkse dosis aan uw dieet toe te voegen als u kampt met terugkerende infecties.

 

Hoe een vaginale schimmelinfectie tijdens de zwangerschap behandelen?

Zelfs als u al eerder gistinfecties hebt gehad en inmiddels een professional bent in het stellen van een zelfdiagnose, kunt u het beste uw zorgverlener bellen voordat u een vrij verkrijgbare medicatie gebruikt. Sommige vrouwen die denken dat ze een gistinfectie hebben, hebben eigenlijk een bacteriële infectie zoals bacteriële vaginose of trichomoniase, en een medicijn voor een gistinfectie zal het probleem alleen maar groter maken.

Als u een schimmelinfectie hebt, kunt u misschien een vrij verkrijgbare of voorgeschreven antischimmelcrème of vaginale zetpil nemen – controleer dit eerst met uw arts. Diflucan, de populaire antischimmelmedicatie, wordt over het algemeen niet aanbevolen voor vrouwen die zwanger zijn. Houd er rekening mee dat deze behandelingen enkele dagen kunnen duren voordat ze verlichting brengen, en dat zelfs wanneer u zich beter begint te voelen, u de medicatie moet blijven gebruiken voor zo lang als uw arts heeft voorgesteld – wat een week of meer kan zijn.