Ontevreden met je lichaam en dan met name over je schaamlippen?
Zeker de helft van de vrouwen in Nederland, maar ook heel veel vrouwen in het buitenland, zijn ontevreden met hun lichaam. Het meeste van deze vrouwen zijn niet tevreden over hun gewicht. Hierdoor vinden zij benen, billen, buik of borsten niet mooi of niet in verhouding met de rest van hun lichaam. Je hoort nooit, of bijna nooit, dat een vrouw last heeft van haar schaamlippen. Maar veel vrouwen ondervinden daar toch echt last van. Bij veel vrouwen zijn de buitenste schaamlippen kleiner dan de binnenste schaamlippen. Wanneer de binnenste schaamlippen (veel) groter zijn dan de buitenste kun je hiervan echt veel last ondervinden. Met name bij het lopen, fietsen, zwemmen of het sporten in strakke sportkleding. Het grootste problemen van te grote binnenste schaamlippen is vrijen ofwel seks hebben met een partner. Een schaamlip correctie kan uitkomst brengen.
Wat is een schaamlipcorrectie?
Een schaamlipcorrectie kan worden toegepast bij de buiten (grote) schaamlippen maar ook bij de binnenste (kleine) schaamlippen. De meest voorkomende schaamlipcorrectie is een correctie van de binnenste schaamlippen.. Veel minder vaak vind er een correctie van de buitenste schaamlippen plaats. Zijn de buitenste schaamlippen echter onacceptabel groot dan zal er zeker sprake zijn van pijn. Maar bovenal van schaamte omdat het overschot van die schaamlippen vaak zichtbaar is in zwem- of sportkleding. Te grote schaamlippen kunnen dus leiden tot schaamte maar kunnen ook klachten geven zoals een (schimmel) infectie of een onaangename geur.
Wanneer kom je in aanmerking voor een schaamlipcorrectie?
Alleen bij ernstige verminking van de schaamlippen door ziekte of en ongeval, kun je in aanmerking komen voor een schaamlipcorrectie die wordt vergoed (uit het basispakket) door de zorgverzekeraar. Alle andere redenen voor een schaamlipcorrectie, zoals schaamte, pijn bij het vrijen of bij het sporten, zijn geen reden voor de zorgverzekeraar om tot vergoeding over te gaan. In sommige gevallen is er wel een vergoeding opgenomen in het aanvullende pakket bij de zorgverzekeraar. Hiervoor moet je dan wel weer voldoen aan strenge eisen. In alle andere gevallen moet je een schaamlipcorrectie zelf betalen.
Hoe wordt een schaamlipcorrectie uitgevoerd
Bij V.klinieken.nl kun je, overigens geheel vrijblijvend, een gratis intake gesprek aanvragen. Tijdens dit consult bespreken een cosmetische gynaecoloog en/of een plastisch chirurg wat de klachten zijn die jij ervaart en wat dit betekent voor jou. Zij zullen ook de schaamlippen bekijken en maken hier ook foto’s van. Daarna wordt besproken of een schaamlip correctie uitgevoerd kan worden en welk effect dit zal hebben. Je hoort dan of dit wordt gedaan bij de binnenste of buitenste schaamlippen. Het kan ook voorkomen dat er extra huid aanwezig is bij de clitoriscapuchon. Van dat overschot aan huid kun je ook nogal wat last hebben. Gelukkig kan deze overtollige huid gelijktijdig worden weggenomen. Aan de hand van de foto’s wordt bepaald waar en hoeveel overtollige huid er wordt weggehaald. De schaamlipcorrectie duurt gemiddeld een uur en gebeurt onder plaatselijke verdoving waarna de huid met oplosbare hechtingen wordt gesloten.
Hoe gaat het nu verder?
Bij het intakegesprek wordt ook besproken wanneer je weer naar huis mag. In de meeste gevallen mag dat een uur na de behandeling. De schaamlippen kunnen opzwellen en daarom is het goed om ze te koelen bijvoorbeeld met een icepack. Ook kunnen de schaamlippen blauw verkleuren. Je zult weinig last hebben van de operatie en gewone paracetamol of ibuprofen zou tegen pijnklachten voldoende moeten zijn. Je hoeft niet in bed te blijven maar de eerste week moet je wel rust houden. De littekens verdwijnen na verloop van tijd. Je mag na een schaamlipcorrectie gewoon douchen. De eerste zes weken wordt vrijen afgeraden evenals fietsen en sporten. De vervolg afspraken zijn na ongeveer één week en daarna na zes weken.