Echtscheidingsadvocaat of mediator bij scheiding?
Een scheiding is vaak erg emotioneel en pijnlijk. Ook komen er veel zaken bij kijken die geregeld moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan financiën, want hoe zit het met jullie hypotheek? Kan er iemand na de scheiding in de woning blijven wonen? En wat gebeurt er met de kinderen? Allemaal zaken die je moet regelen als jullie besluiten om te scheiden. Ook moeten jullie de keuze maken tussen een echtscheidingsadvocaat of een mediator. In dit artikel leggen we het verschil tussen beide uit.
Verschil tussen een advocaat en een mediator
Wat beide beroepen met zich gemeen hebben is dat ze afspraken op papier zetten voor het succesvol voltooien van de scheiding. Echter is het verschil dat een advocaat vaak voor één partij werkt, terwijl een mediator voor beide partijen werkt. Echter zijn er tegenwoordig ook veel echtscheidingsadvocaten die je samen of eenzijdig bijstaan.
Wat doet een echtscheidingsadvocaat?
Een scheidingsadvocaat regelt bij je echtscheiding de juridische afhandeling. Als je ervoor kiest om eenzijdig te scheiden dan vertegenwoordigt hij of zij één partij en wordt er voor die partij geprobeerd om het maximale eruit te halen. Als jullie tegenover elkaar komen te staan dan gaan alle afspraken via de advocaten.
Wat zijn de voordelen van een gezamenlijke scheidingsadvocaat?
- Samen een echtscheidingsadvocaat inschakelen kan véél voordeliger uitpakken
- Gezamenlijk afspraken maken in een overlegstructuur en niet tegenover elkaar komen te staan scheelt veel emoties
- Als je ervoor kiest om samen een scheidingsadvocaat in te schakelen dan kan de scheiding vaak ook sneller afgehandeld worden
Wat doet een mediator?
Een mediator inschakelen zorgt ervoor dat jullie samen rond de tafel gaan zitten om er samen zo goed mogelijk uit te komen. Het doel van een mediator is om samen de scheiding af te ronden. Zowel fiscaal, juridisch, financieel als op emotioneel gebied wordt de scheiding in goed overleg afgerond.