De vooroordelen over urineverlies

Er zijn een aantal misverstanden over urineverlies. Zo komt het niet alleen bij ouderen voor en ook niet alleen bij vrouwen. Ook kinderen of jongeren kunnen er last van hebben en natuurlijk ook zwangere vrouwen. Bij kinderen is er bijvoorbeeld het bekende bedplassen. In Nederland zijn er maar liefst zo’n miljoen mensen die wel eens last hebben van urineverlies. Bij vrouwen komt het wel veel vaker voor. Dit heeft vooral te maken met de anatomie van het vrouwenlichaam.

 

Het taboe doorbreken over urineverlies

Er heerst nog steeds veel taboe op het onderwerp incontinentie en er is nog schaamte te overwinnen op dit gebied. Het helpt door hierover nu openlijk met elkaar te spreken, in plaats van dat we er alleen maar lacherig over doen of het bagatelliseren. U hoeft zich echt nergens voor te schamen.

 

Ga bij plasproblemen naar uw huisarts

Incontinentie wordt meestal veroorzaakt door allerlei andere medische, onderliggende aandoeningen. Bij problemen met het ophouden van uw plas is het verstandig om naar uw huisarts te gaan om erachter te komen wat de onderliggende oorzaken hiervan zijn en om samen tot een plan van aanpak te komen. Uw huisarts kan u goed hierover adviseren en u helpen hiermee om te gaan.

 

Hoe ontstaat incontinentie?

We onderscheiden een aantal oorzaken voor urineverlies en bij mannen en vrouwen verschilt dat ook. Bij mannen kan het komen door een slechte afsluiting van de plasbuis of door een vergrote prostaat. Bij vrouwen komt het vaak doordat de bekkenbodemspieren en het steunweefsel verzwakt zijn. Tijdens of na een zwangerschap bijvoorbeeld of na de overgang komt dit voor. Ook blaasverzakkingen komen voor bij vrouwen. Bij zowel mannen als vrouwen kan het echter ook een neurologische aandoening zijn, ontstaan door vaatafwijkingen, een ongeluk, een hernia, multiple sclerose, hersenbloedingen of een herseninfarct. Sommige mensen hebben licht urineverlies bij bepaalde inspanning, zoals bijvoorbeeld bij tillen, lachen, hoesten of niezen, of bij sporten.

 

Wat kan je doen tegen urineverlies?

Er heerst een algemeen idee dat u er maar mee moet leven en dat er niet zo veel aan te doen is, maar dat is lang niet altijd waar. Vaak is er wel iets aan te doen om het probleem te verhelpen, dan wel te verminderen. Een remedie kan zijn een bekkenbodemtraining. Er zijn fysiotherapeuten die hiervoor speciaal zijn opgeleid. Een oplossing kan ook zijn dat er bepaalde medicatie wordt voorgeschreven om uw blaas beter te ontspannen of soepeler te maken. Een allerlaatste redmiddel is een operatie, maar dat wordt niet zo vaak gedaan. Aanpassingen in uw leefstijl kunnen ook helpen. Denk hierbij aan het verminderen van het gebruik van alcohol of minder koffie drinken, stoppen met roken en afvallen als er sprake is van overgewicht. Een gezond, uitgebalanceerd, gevarieerd en vezelrijk dieet en voldoende beweging helpen ook.

 

Incontinentiemateriaal bij urineverlies

Er is ook gelukkig goed incontinentiemateriaal verkrijgbaar, waardoor u actief kunt blijven deelnemen aan het leven, zonder dat anderen iets doorhebben van uw plasprobleem. Er is voor zowel mannen als vrouwen genoeg beschikbaar voor zowel licht als zwaar urineverlies. De producten van TENA Lady zijn hierin veruit de bekendste. Vaak kan je incontinentiemateriaal thuis laten bezorgen op een discrete manier. De buren hoeven er niets van te weten te komen. Als u het via uw (huis)arts aanschaft, wordt het ook vaak vergoed door uw zorgverzekeraar. Meestal zit het gewoon in het basispakket. Bijverzekeren hoeft dan niet. Uw arts kan u helpen bij het maken van de juiste keuze van incontinentiemateriaal.