Blijf fit en in beweging door te zwemmen in je eigen tuinzwembad
Wist je dat zwemmen een van de beste sportactiviteiten is die je maar kunt doen? Onbewuste gebruik je bijna alle spiergroepen in jouw lichaam wanneer je een stukje gaat zwemmen. Je benen, je armen, schouders en buikspieren worden op een prettige manier getraind. In het water heb je bijna een gewichtsloos gevoel. Zwemmen in een zwembad is bijna voor iedereen toegankelijk. Maar hoe mooi zou het zijn als je gewoon zelf een groot zwembad in jouw tuin kan neerzetten. In deze blog lees je alles over zwembaden geschikt voor in de achtertuin.
Wat je allemaal kunt doen in een groot opzetzwembad
In de meeste opzetzwembaden bedoelt voor tuinen kun je vaak een beetje dobberen op je opblaasflamingo en hangen aan de rand. De diepte is vaak beperkt eveneens als de diameter. Puur bedoelt voor het vinden van verkoeling en het pakken van een relaxmoment. Maar de grotere opzetzwembaden met diameters vanaf 420 cm hebben vaak een hoogte vanaf 100 cm tot wel 130 cm. Deze zwembaden zijn ook geschikt voor het doen van fysiotherapeutische oefeningen of aerobics in het water. Door het gewichtsloze effect is het voor elk niveau sporter mogelijk om de gewenste oefeningen uit te voeren.
Welke type tuinzwembaden je tegenwoordig kunt kopen
Van tijdelijke zwembaden die geschikt zijn voor in de achtertuin heb je in principe 2 verschillende uitvoeringen. Een opblaaszwembad en een opzetzwembad. Het grote verschil tussen beide is dat een opblaaszwembad geheel frame-loos is en dat het zwembad enkel door een opgeblazen luchtkamer de hoogte in gaat. De luchtrand drijft boven op het water en stijgt verder naarmate het waterniveau toeneemt. Een opzetzwembad daarentegen heeft een metalen frame waarin je het PVC-canvas spant om vervolgend de lege zak te vullen met water. Opblaaszwembaden zijn slechts verkrijgbaar tot diameters van 366 cm, waar opzetzwembaden wel tot 550 cm diameter verkrijgbaar zijn.
Waar moet je op letten bij de aankoop van een opzetzwembad
Een zwembad aanschaffen voor in de tuin kan een behoorlijk dure uitgave zijn. Je wilt daarom zeker weten dat jij de beste deal scoort die bij jouw portemonnee past. Punt 1 waar je op moet letten is hoe compleet de set is. Naast het zwembad zelf heb je nog een grondzeil, afdekking, chloordispenser en chloortoevoegingen nodig. Deze onderdelen zitten vaak niet bij de standaard goedkopere sets. Als 2e punt moet je rekeninghouden met de garantievoorwaarden per merk. Het kan zomaar voorkomen dat je een kapot canvas helemaal naar Amerika of China moet sturen (op eigen kosten) ter controle voordat je een nieuwe krijgt. Tot slot is de afmeting erg belangrijk. Je moet namelijk naast het zwembad zelf een vrije zone rondom het zwembad creëren van minimaal 50 cm.