Jezelf bevrijden van trauma’s: 3 tips

Traumaverwerking is ongelooflijk ingewikkeld. Iets wat zo diep in jouw hele systeem zit, krijg je er niet meer zo gemakkelijk uit. Toch bestaan er nog veel misverstanden over trauma’s. Spreken we van ptss? Dan zijn er nog steeds genoeg mensen die enkel denken dat dit bij soldaten voorkomt. Jij bent nooit in een oorlog geweest. Hoe kan je dan beweren dat je een posttraumatische stressstoornis hebt? Besef echter goed dat je lichaam situaties op een soortgelijke manier kan aanpakken. 

Stel, je wordt als kind mishandeld en/of misbruikt. Je lichaam gaat dan – net als dat hij in een oorlog zou doen – in een vlucht- of overlevingsstand. Je leert jezelf trucjes aan om met deze situatie om te gaan. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die zich dissociëren van de situatie. Dit doet de geest om jou te beschermen. Helaas betekent dit ook dat het trauma op latere leeftijd nog harder terug kan komen. 


Traumaverwerking is lastig, maar niet onmogelijk. Maar hoe bevrijd je jezelf van alles wat hierbij hoort? Je kunt de tijd niet terugspoelen en het trauma voorkomen, maar je kunt er wel alles aan doen om hier beter mee te leren leven. Met behulp van de volgende drie tips zet je alvast de eerste stappen in het proces van verwerking. 

1.Zoek hulp 


De eerste stap naar herstel is het vinden van de juiste hulp. Je kunt het niet alleen. Als er zeer ernstige dingen in jouw leven zijn gebeurd, dan heb je hier hulp bij nodig om het te verwerken. Om erover te praten. Ga daarom op zoek naar psychologen die gespecialiseerd zijn in traumaverwerking. Er zijn verschillende therapieën die hierbij toegepast kunnen worden. Een bekend voorbeeld is EMDR. 

Bij EMDR wordt de pijnlijke herinnering opgeroepen en afgezwakt door afleiding te creëren. Er wordt van je gevraagd om de herinnering levendig voor je te zien en vervolgens wordt door middel van piepjes of bewegingen met de handen afleiding gecreëerd. Net zo lang totdat die ene herinnering minder pijnlijk wordt. Dit blijkt in de praktijk zeer effectief te zijn. 

2.Omarm de signalen van het trauma 

 

Een trauma wordt heftiger als er niet over gesproken mag worden. Of als men dit constant probeert weg te stoppen. Dit kan zich uiten in nog heftigere symptomen. Zowel op mentaal als fysiek vlak. Wanneer je stappen naar herstel wil zetten, is het dan ook belangrijk om die signalen te omarmen. Pas wanneer je deze durft aan te gaan, kun je stappen in het herstel zetten. 

3.Neem iemand in vertrouwen 


Is het je nog een stap te ver om professionele hulp in te schakelen? Dan kan het veiliger voelen om een dierbare in vertrouwen te nemen. Een goede vriend of vriendin of een familielid. Vind je het heel lastig om erover te praten? Dan zou je ook kunnen overwegen om het eerst op te schrijven. Vervolgens is het gemakkelijker om het gesprek aan te gaan, omdat hij of zij in feite al weet wat er is gebeurd. Je kunt het niet alleen. Je moet echt mensen om je heen verzamelen die je hierbij kunnen helpen.